Új jelszó kérése
Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Szavazás
Milyen Táblagépet használ?
Acer
Alcor
ASUS
Apple
Huawei
Lenovo
Navon
Prestigio
Samsung
Sony
Xiaomi
Márkás Kínai (Teclast, Cube, Chuwi, Onda, Pipo, Ainol, iFive)
Ismert Noname (Overmax, DPS, Myaudio, Point of View, Stb)
Full Noname, nincs is típusa...

Hírek

2017.03.29 17:40
Egy szervizmérnök sirámai sorozat 1. rész.


Szó szerint idézve (trágár szavak kihagyva):

 

"A tabletek jellemző hibajelensége a különböző csatlakozó aljzatok, főként az elterjedt, egyre inkább az akku töltésére is szolgáló microUSB aljzatok hibája, törése, sérülése. És visszatérő tapasztalat, hogy egyes „kontárok” milyen változatos, finoman szólva sem szakszerű munkával próbálják ezeket a hibákat „elhárítani” – amivel sokszor az alap meghibásodásnál súlyosabb, számtalan esetben visszafordíthatatlan károkat okoznak a készüléket nyomtatott-áramköri paneljeiben.

Bár a microUSB csatlakozók kifelé szabványosítottak, a belső mechanikai kialakításuk, szerelhetőségük szó szerint százféle lehet. Vannak felületszerelt, és kisebb-nagyobb mértékben a panelba süllyesztett csatlakozók, rövidebbek-hosszabbak, kevesebb vagy éppen több aktív bekötési ponttal rendelkezők. Közös jellemzőjük azonban, hogy egymással nemigen kompatibilisek. Megesik, hogy két aljzat szemre szinte teljesen megegyezik, mégis tizedmilliméternyi különbség van az egyes lábak, kivezetések között, így az egyik aljzat szakszerűen nem építhető be a másik helyett: nem esnek egybe a forrasztási pontok a lábakkal, és nem illeszkedne megfelelően a burkolatba sem az eltérő kivitelű aljzat.
Mégis számos készülék esetében látjuk, hogy egyes műhelyekben megpróbálkoznak az eltérő kivitelű aljzatok beépítésével. Ez időlegesen akár meg is oldhatja a problémát, viszont a nem megfelelő mechanikai rögzítés, azaz elégtelen beforrasztás miatt a nem kompatibilis aljzat rövidesen nagy valószínűséggel fel- vagy beszakad. És az esetek nagy százalékában viszi magával a forrasztási pontokat, az ún. pad-eket is. Ekkor pedig legtöbbször már nem segít egy megfelelő új aljzat sem, hisz már nincs mihez forrasztani azt, vagyis a készülék nem menthető.
A másik, nem éppen szakszerű javítási mód, amikor a „kontár” az eredeti, felrepedt aljzatot próbálja meg visszaforrasztani a panelhez. - Ha megfelelő szakmai ismerettel és gyakorlattal rendelkezik (a forrasztás nem ösztönös képesség, a szakiskolákban ennek a fogásait is tanítják!), továbbá adottak az eljáráshoz szükséges eszközei, akkor ez a megoldás esetenként sikeres lehet. - Azonban mi nem ezekkel a javításokkal találkozunk, hanem a láthatóan nem célpákával, nem megfelelő forrasztótudománnyal rendelkezők által összegányolt panelekkel. Az ilyen felesleges hőterhelésnek kitett alaplapok a fentebb részletezett módon szintén javíthatatlanná válhatnak.
A microUSB aljzatok apró jószágok, mechanikai tartásuk gyenge!!!


Nem megfelelő irányú csatlakoztatási kísérlet, azaz a dugó fordított helyzetben történő beerőltetése az aljzatba. Bedugott kábellel történő használat, a kábel megfeszülése, megrántása. Sérült dugójú kábel csatlakoztatása, stb. Ezek mind olyan tényezők, amelyek az aljzatok sérülését okozhatják. De a mindennapos csatlakoztatások során keletkező kikopások előbb-utóbb kontakthibákat okozhatnak még az óvatosan, körültekintően használt készülékek legstabilabb USB aljzatai esetén is.
Ráadásul a különféle tablet-típusok legtöbbjében magára az alaplapra szerelik a gyártók ezeket az aljzatokat. Egy szakszerűtlen csere így közvetlenül az alaplapot, a készülék legfőbb áramköri egységét veszélyezteti, aminek teljes cseréje – ha egyáltalán beszerezhető – rendszerint a gazdaságtalan kategóriába viszi a javítást.


Tehát aljzat cserére minden tablet-tulajdonos felkészülhet, különösen ha gyermekek által „intenzív használatnak kitett” készülékkel rendelkezik. Ezt a havonta több tucat általunk cserélt különféle sérült, hibás csatlakozó jól jelzi. Éppen ezért mindig megfelelő szaktudással és gyakorlattal rendelkező szakembere bízza a készüléke javítását, nehogy az „óccsó” megoldásból legyen végül a költséges."

Webáruház készítés